Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2HH0
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS121N2

Туристическа информация

Дата на публикуване: 20.08.2020
Последна актуализация: 06.10.2022

Златица - Градът на Дядовата ръкавичка
Туристически сайт със забележителности в община Златица

 

Анкета за търизъм

 

Златишки манастир Възнесение Господне

Златишки манастир Възнесение ГосподнеЗлатишкият манастир Възнесение Господне се намира северно от Златица, в Стара планина. Той е построен в края на 19 век. В двора на манастира има извор с чешма, чиято легенда датира от края на 14 век. Водата се смята за лековита. Храмовият празник е на 40-тия ден след Великден. Манастирът е периодично действащ. 

 

 

 

 

Златишки метох - Златица

Златишки метохПо време на робството в района действат много хайдушки чети, които са се борели срещу турските власти. Народните песни все още помнят имената на Стоян Братоев, Детелин воевода, Мануш воевода и Рада воевода. През 1872г в Златишкия метох Васил Левски основава един от многобройните си тайни революционни комитети.

 

 

Часовникова кула - Златица

Златица, часовникова кулаАрхитектурен паметник от периода на турското робство и днешен символ на града е часовниковата кула, построена през 1777г.

 

Хижа Кашана

Хижа Кашана се намира в Стара планина, близо до Етрополе. До нея може да се стигне по асфалтов път. Състои се от 3 бунгала и една масивна двуеатжна сграда. Общия капацитет е 44 места. Голямата сграда има общи вътрешни санитарни възли и баня. Водоснабдена и електрифицирана е. За бунгалата санитарните възли и умивалните са външни. Отопляват се с печки на твърдо гориво.

 

Мемориален парк Златица

Златица, мемориален паркМемориален парк в памет на загиналите антифашисти от Средногорието 1923-1944 г.
В централната част на композицията е каменна фигура на партизанин в цял ръст. Зад статуята са оформени четири пирамиди с имената на загиналите изписани върху гранитни плочи. 

 

 

 

Чешма "Спасово кладенче" - Златица

Златица, чешма Спасово кладенчеВ близост до Златишки манастир "Възнесение Господне" се намира оброчното кладенче /чешма/ "Спасово кладенче". Тук в края на XIV век, в кървава битка с нашествениците турци загинал последният бранител на Златица - Спас войвода. Преданието говори, че там, където той паднал убит избликнал буен извор. От благодарност към героичният му подвиг и саможертва, народът нарекъл изворът на неговото име - Спасово кладенче. Бистрата вода на кладенчето извира дълбоко от земните недра, чиста е като сълза, а температурата й не се променя от зимния студ и летните горещини. Мястото е било почитано и посещавано светилище векове наред преди Христа. От древни времена различни народи са идвали тук и в знак на почит са оставяли своя монета.

 

Параклис "Св. Кирик и Юлита"

Златица, Параклис "Св. Кирик и Юлита"Параклис "Св. Кирик и Юлита" е напълно обновен и възстановен през 2005 г.. Намира се в района на църковния комплекс северно от гр. Златица, над извора "Спасово кладенче". До параклиса отвеждат 241 каменни стъпала с парапети, а от мястото се открива прекрасна панорамна гледка.

 

 

 

Паметник на падналите във войните - Златица

Златица, паметник на загиналите във войнитеПаметник на загиналите златичани в Балканската, Междусъюзническата и Първата Европейска война – Изграден е в центърът на Златица. Открит най-тържествено с читалището и пощата през 1933г с участието на духова военна музика. Паметникът е изграден от гранит. Плочите, на които са написани имената на загиналите и плочата с барелеф на войник са от бял врачански камък. Автор на паметника е роденият в Македония български скулптор Анастас Дудулов.

 

 

 

 

 

 

Забележителностите на ЗЛАТИЦА – България на длан (bulgarianadlan.bg)