Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Инж. Цветков: Жителите на Петрич носят в себе си искрата на героичното време от Априлското въстание

Дата на публикуване: 13.05.2024
Последна актуализация: 13.05.2024

Община Златица и кметство Петрич организираха тържествено честване на 148 години от Априлското въстание. Събитието започна с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред подвига на загиналите петричани на паметник „Камбана“ в местността „Боището“.


Членове на клубове „Традиция” от цялата страна пресъздадоха драматичните събития от април 1876г. Тогава в Петрич Хвърковатата чета на Георги Бенковски и петричани  постигат първата победа. Два дни по-късно битката срещу редовната турска войска е обречена и селото е подложено на жесток погром. Опожарено е и дава 172 свидни жертви. Под звуците на духовия оркестър от Военно формирование „Мусачево“  се състоя шествие от паметника до центъра на селото.

"Като кмет на община Златица, съм горд, че селото, което е част от общината, е най-старото засвидетелствано селище в котловината, затворена между Стара планина и Средна гора, между ридовете Козница и Гълъбец. Горд съм, че в Петрич, в това малко, но бунтовно село кънти конският тропот на Хвърковата чета , която преди близо век и половина е донесла топлият повей на голямата българска пролет, настъпила след дългата петвековна зима.", каза по време на словото си кметът на община Златица инж. Любомир Цветков. "Днес жителите на село Петрич, община Златица, носят в себе си искрата на онова героично време, което дава пример за достойнство и неотстъпчивост пред потисничеството. В автентичността на тази колоритна действителност днес откриваме силата на борческия дух, който скрепява минало и настояще, за да гради бъдещето. Бъдете здрави, бъдете силни, жители на село Петрич и община Златица, бъдете горди, че живеете тук, и съхранявате делото на героите априлци." - подчерта в словото си инж. Цветков.

За всички жители и гости на село Петрич бе представена празнична програма с участието на местните самодейци от Група за автентичен фолклор „Петрич“, вокалните групи „Златица“ и „Средногорски звън“, Танцов състав към НЧ „Христо Смирненски – 1889“ – гр. Златица, Ансамбъл „Средногорие“ с ръководител Събина Делова и певицата Невелина Сараджова. В тържествената проверка на военни части от формированието в „Мусачево“ прозвучаха имената на загиналите герои по време на Априлската епопея. Небето над Петрич бе озарено от светлините на тържествена заря. Кметът Любомир Цветков поздрави младежи от селото поставили този Великден голям светещ кръст под връх „Свети Никола“ над село Петрич, като връчи на един от доброволците - Дойно Домусчиев грамота и подарък за всички участници.
Гости на честванията бяха още председателят на ОбС-Златица Младен Медаров, областният управител на София област Емилия Арнаутска, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, кметските наместници на селата Църквище и Карлиево, общински съветници, представители на големите компании от Средногорието, кандидати за народни представители и много граждани.

Празничната вечер завърши с концерт на фолклорния дует Мария и Магдалена Филатови.