Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2C66
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1MD6

Театър Кърджали гост в Златица с постановката "Тайната вечеря на Дякона Левски"

Дата на публикуване: 08.02.2024
Последна актуализация: 08.02.2024

Театрално-музикалния център Кърджали ще гостува в Златица по случай 151 години от обесването на Васил Левски. Златичани ще имат възможността да посетят една от най-новите постановки по текст на Стефан Цанев - „Тайната вечеря на Дякона Левски“.

Каним всички жители на община Златица на ФЕВРУАРИ от : Ч. в залата на НЧ "Христо Смирненски 1889".

„Пиеса за Левски всякога би била актуална. Ние не правим твърде авангарден или различен прочит от това, което според нас е било“, коментира Гълъб Бочуков - режисьор на постановката. И допълва, че е много важно времето, в което се поставя дадено заглавие, както да има актьорско попълнение в трупата, а и самият театър да има необходимост от една такава пиеса в репертоара си.

Основа на пиесата е текстът на Стефан Цанев, но са включени и нови неща, обяснява режисьорът. В ролята на Васил Левски е Атанас Атанасов. „Всяка една роля е трудна. Лесни роли няма, но да играеш емблемата на нацията, една икона, каквато е Дякона, е наистина тежка роля.“ По думите на артиста, образът на Апостола е изграден в съзнанието на българина и в пиесата стремежът е той да не бъде изкривен. А основната тема в постановката е предателството. „Последната нощ преди да го обесят, Левски си задава въпроси: Защо? Кой? Как? Къде сбъркахме? Къде се провали цялата работа? Той наистина търси кой е предателя на организацията и в крайна сметка се оказва, че всички един по един го предават, защото в тази тайна вечеря те наистина се ядат като кучета. Всеки дърпа към себе си и се оправдава защо е направил едно действие или защо е извършил друго.“, коментира Атанасов. И допълва как може би сега най-много имаме нужда да се появи един Левски и да поведе народа в правилна посока чисто като морални ценности, „защото през 21 век имаме наистина морално падение на обществото“, допълва Атанасов. Сценограф на постановката е Томиана Томова – Начева, музиката е на Ангел Чавдаров.​